7 produktów odmładzających
Marchew
Zawarty w marchewce beta-karoten to silny przeciwutleniacz i źródło prowitaminy A. W 100g jest go aż 9,9mg. Dzięki marchewce poprawi nam się stan włosów i paznokci, skóra stanie się sprężysta a zmarszczki staną się mniej widoczne. Nie musisz koniecznie codziennie ją chrupać, jeżeli wolisz możesz wybrać np. sok lub koktalj na bazie marchewki.
Makrela
Dorosły czlowiek powinien dziennie przyjmnować 30-50 mg koenzymu Q10, który jest zawarty w tłustych rybach, między innymi takimi jak makrela. Z pewnością słyszałeś już o nim, chociażby w jakiejś reklamie. Dlaczego dodaje się go do kosmetyków? Otóż koenzym Q10 odpowiada za regenerację skóry, chroni przed powstawaniem zmarszczek i przyspiesza gojenie się ran.
Czysta woda
Bez wody nie ma życia. Woda bierze udział w większości reakcji biochemicznych zachodzących w naszym ciele. Organizm ludzki aż z 3/4 składa się z wody. Znajduje się ona w każdej komórce, błonie komórkowej, płynach wewnątrz i na zewnątrz komórek. Niedobór wody organizm zasygnalizuje bardzo szybko – najpierw zareagują neurony i układ nerwowy, które wywołają nerwowość i problemy z koncentracją, później problemy pojawią się również w gałkach ocznych, błonach śluzowych i mięśniach.
Granat
Granat to prawdziwa bomba energetyczna. Związek w nim zawarty wpływa korzystnie na mitochondria, czyli części komórek zwane centrami energetycznymi. Im jesteśmy starsi, tym działanie mitochondriów staje się mniej skuteczne, a czasami wręcz toksyczne i prowadzi do osłabienia mięśni. Składniki granatu są przetwarzane w jelitach w urolinę A. Badania potwierdzają, że regularne spożywanie tej substancji może przedłużyć życie i zwiększyć wytrzymałość organizmu.
Owoc aronii
Owoc bogaty w flawonoidy i garbniki. Są to składniki wiążące metale ciężkie, zwłaszcza ołów i miedź. Najprościej mówiąc: aronia ma właściwości odtruwające. Oprócz tego, jest też cennym źródłem witamin C, B, B6, E, PP, prowitaminy A, prowitaminy P oraz pierwiastków takich jak: molibden, bor, jod i mangan. Co to dla nas oznacza? Wzmocnienie naczyń krwionośnych i włosowatych oraz opóźnienie procesu starzenia się komórek.
Imbir
Niejednokrotnie wspominaliśmy o dobroczynnym działaniu imbiru. Wzmianki o nim pojawiły się już w starożytnych chińskich i indyjskich pismach. Doceniano go przede wszystkim za jego lecznicze, kulinarne i aromatyczne działanie oraz właściwości. Badania wykazały, że spożywanie imbiru zmniejsza ból i obrzęki. Imbir zawiera bardzo silne substancje przeciwzapalne zwane Gingerols. Regularne spożywanie imbiru pomaga ludziom ze zwyrodnieniem stawów i reumatoidalnym zapaleniem stawów. Witaminy i minerały zawarte w imbirze to między innymi: błonnik, witaminy B6 i C, cynk, kwas foliowy, potas, żelazo, wapń, fosfor, magnez, kwas foliowy, ryboflawina.
Papryka
Witamina C, czyli kwas askorbinowy, to najsilniejszy przeciwutleniacz, który jest rozpuszczalny w wodzie. Być może Cię to zaskoczy, ale w 100g czerwonej papryki znajduje się aż 150 mg witaminy C, a więc pięciokrotnie więcej niż w cytrynie! A do czego jest nam potrzebna witamina C? Wzmacnia system odpornościowy, zwiększa przyswajanie żelaza i sprzyja syntezie kolagenu (zapewniającego skórze elastyczność). Oprócz tego papryka jest również cennym źródłem witaminy E i rutyny – niezwykle pomocnej jeżeli posiadasz kruche naczynka krwionośne.
Teraz już wiesz, jak pozostać młodym. Możesz tą nowo zdobytą wiedzą podzielić się z kimś poznanym na portalu randkowym. Jeszcze nie masz konta? Załóż je już teraz! Rejestracja jest całkowicie ZA DARMO!
[ivi]