Herbata: napój pobudzający nas od prawie 5 000 lat
Zbiory i produkcja
Zbiory herbaty mają miejsce kilka razy w roku. Tradycyjnie zbierana jest do wielkich koszy, trzymanych na plecach. Między palce bierze się pojedyńcze listki i zrywa za pomocą poznokci. Zazwyczaj zbiera się pierwszych pięć listków i wierzchni pąk nazywany tips. Ponieważ ogrody herbaciane często znajdują się w biedniejszych regionach, przy zbiorach pracują również dzieci.
Tuż po zebraniu liście herbaty rozkłada się na matę bambusową lub czystą betonową podłogę, gdzie powoli schną. Proces schnięcia może trwać nawet kilka godzin, w jego trakcie liście stracą połowę zawartej w nich wody. Kiedy wyschną będzie je można spokojnie zrolować, nie połamią się.
Czarna herbata to w pełni (100%) sfermentowane liście herbaty. Zostają poddane więdnięciu, następnie skręcaniu, fermentacji, a po wysuszeniu mogą trafić do sklepów.
Rodzaje herbaty
Ze względu na sposób produkcji, możemy rozróżnić trzy podstawowe rodzaje herbaty:
- Zielona– jej liście są poddawane utlenianiu, czyli procesowi łączenia się pierwiastków i związków chemicznych z tlenem. Świeżo zebrane zielone listki są suszone i podgrzewane, co zapobiega rozpoczęciu się procesów fermentacyjnych, a liście pozostają zielone.
- Biała – gdy roślina herbaty budzi się na wiosnę, pączki jej listków chroni się przed światłem, żeby nie wytworzył się chlorofil. Zebrane liście pozostawiane są na słońcu, żeby lekko je wysuszyć, a tym samym poddać niskiej fermentacji (10-15%). Następnie fermentacja jest przerywana, zwykle za pomocą pary wodnej. Herbata po wysuszeniu najczęściej nie jest ani łamana, ani formowana. Wszystkie etapy produkcji kładą nacisk na to, żeby nie uszkodzić młodych, delikatnych listków. Tak powstaje biała herbata.
- Czarna– Otrzymywana jest w wyniku czterech procesów – więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia.
Podczas produkcji żółtej herbaty przebiega fermentacja nieenzymatyczna i jest to niespotkany proces. Zebrane liście są od razu poddane działaniu wysokiej temperatury, co niszczy enzymy w nich zawarte. Następnie przeprowadzany jest proces, który może przypominać odrobinę kiszenie: wysoka temperatura i wilgoć, a liście często są prasowane podczas fermentacji. Na koniec suszenie, przez co herbata ma ciemnozielony kolor i żółty połysk.
Herbata czerwona składa się z liści poddanych częściowej fermentacji. Proces fermentacji jest przerywany, a następnie namoczone liście herbaty są przykrywane materiałem i leżakują od 3 do nawet 60 lat.
Wraz z jesienią, która przyniosła z sobą chłodniejsze dni, będziemy potrzebować więcej spokoju i ciepła. Możemy je znaleźć nie tylko w przytulnych herbaciarniach, ale również w naszych własnych domach. Usiądź z ciepłym kubkiem herbaty w ręce i zrelaksuj się. Jesień może okazać się wówczas o wiele przyjemniejsza!
Źródła:
M. Pössl: Čaj jako životní styl; C. Dow: The Healing Power of Tea. Zdroj obrázků: shutterstock.com.
http://www.czajnikowy.com.pl/produkcja-herbaty-proces-produkcji-herbaty-a-kolory-herbaty/
http://oherbacie.pl/sklad-chemiczny-herbaty/
[mon]