Pokochaj lemoniadę bez cukru
Zdrowy wybór
Lemoniady latem to prosty i orzeźwiający sposób na zgaszenie pragnienia. Robiąc ją samemu masz gwarancję, że lemoniada nie będzie zawierać żadnych sztucznych dodatków, ani barwników. Zamiast kupować gotową, zrób to sam, to się opłaca nie tylko ze względów finansowych, ale również zdrowtnych. Dlaczego? Chociażby dlatego, że swoją własną możesz przygotować lemoniadę całkowicie bez dodatku cukru. Jest to idealna alternatywa również dla tych, którzy starają się dbać o linię.
Stewia zamiast cukru? Tak!
Znasz już stewię? Jeśli lubisz podjadać słodkie, a chcesz zrzucić kilka kilogramów, stewia stanie się twoim najlepszym przyjacielem. Co to jest? Stewia to słodzik pochodzenia roślinnego – nie ma kalorii, za to jest aż 300 razy słodsza od zwykłego cukru. Czy to nie brzmi wspaniale? W większości sklepów znajdziesz stewię w postaci proszku lub pigułek. W centrach ogrodniczych znajdują są też rośliny stewii, które możesz uprawiać sam, na ogórdku, czy na parapecie. Listki można dodawać do herbaty i innych napojów.
Jeżeli nie możesz odmówić sobie słodkich dodaków, zamiast stewii możesz używać również miodu. Jest o wiele zdrowszy, niż zwykły biały cukier.
Kilka pomysłów na letnie orzeźwienie
Lemoniada cytrynowa
Potrzebujesz:
- 8 szklanek wody,
- sok z dwóch cytryn,
- 2 łyżeczki stewii
Wlej wodę do dużego dzbanka i dodaj do niej świeżo wyciśnięty sok z cytryn oraz stewię. Dokładnie wszystko wymieszaj i sprawdź, czy płyn jest wystarczająco słodki (w razie potrzeby możesz dodać jeszcze więcej słodzika). Całość wstaw do lodówki na kilka godzin. Podawaj z kostkami lodu.
Lemoniada ogórkowa
Potrzebujesz:
- 3-4 ogórki gruntowe średniej wielkości
- ok. 1,5 litra wody
- 1 łyżka miodu
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, przelewamy przez sitko i... gotowe!
Lemoniada miętowa
Potrzebujesz:
- 2-3 cytryny
- ok. 1,5 litra wody
- kilka listków świeżej mięty
- 1-2 łyżki miodu
Cytrynę możesz zmiksować ze skórką, dzięki temu uzyskasz intensywniejszy smak. Podobnie jak w poprzednim przepisie – wystarszy wszystko ze sobą zmiksować i jeśli chcemy podawać schłodzoną – schować do lodówki na 2-3 godziny.
Lemoniada arbuzowa
Potrzebujesz:
Składniki:
- ¼ niewielkiego arbuza
- ok. 1,5 litra wody
- klika listków świeżej mięty
Arbuza obieramy ze skóry, miksujemy z wodą i miętą, przelewamy przez sitko i już możemy cieszyć się jej wspaniałym smakiem!
Lemoniada pomarańczowo- cytrynowa
Potrzebujesz:
Składniki:
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- ok. 1,5 litra wody
- kilka listków świeżej mięty
- 1 łyżka miodu
Dla uzyskania intensywniejszego smaku pomarańczę i cytrynę możesz zmiksować razem ze skórką. Wszstkie składniki miksujemy, przelewamy przez sitko i... pijemy!
Ciesz się latem i korzystaj z jego wspaniałych smaków! Przygotuj przyjęcie i zaproś swoich znajomych na degustację orzeźwiającej lemoniady. Być może przyprowadzą ze sobą kogoś nowego i w ten sposób poznasz partnera swych marzeń. Jeśli nie, możesz spróbować poznać kogoś za pomocą naszej naukowej ankiety randkowej.
[kač]