Poznaj 6 ciekawostek o herbacie
Jak się ją produkuje?
Zbiory herbaty odbywają się kilka razy w roku. Liście zazwyczaj zbiera się do wielkich noszy, które zbieracze noszą na plecach. Między palce bierze się pojedyńcze listki i zrywa za pomocą poznokci. Tuż po zebraniu listki rozkłada się na macie bambusowej lub czystej betonowej podłodze, gdzie powoli schną. Proces schnięcia może trwać nawet kilka godzin, w jego trakcie liście stracą połowę zawartej w nich wody. Kiedy wyschną będzie je można spokojnie zrolować, bez obawy, że się połamią.
CIEKAWOSTKA: Czarną herbatę tworzą w 100% sfermentowane liście herbaty.
Jakie mamy rodzaje herbaty?
Chyba każdy z nas pił w swoim życiu wszystkie, lub przynajmniej jeden z tych trzech podstawowych rodzajów herbaty:
- Zielona– jej liście są poddawane utlenianiu, czyli procesowi łączenia się pierwiastków i związków chemicznych z tlenem. Świeżo zebrane zielone listki są suszone i podgrzewane, co zapobiega rozpoczęciu się procesów fermentacyjnych, a liście pozostają zielone.
- Biała – gdy roślina herbaty budzi się na wiosnę, pączki jej listków chroni się przed światłem, żeby nie wytworzył się chlorofil. Zebrane liście pozostawia się na słońcu, aby lekko je wysuszyć i poddać niskiej fermentacji (10-15%). Następnie fermentacja jest przerywana, zwykle za pomocą pary wodnej. Herbata po wysuszeniu najczęściej nie jest ani łamana, ani formowana. Wszystkie etapy produkcji kładą nacisk na to, żeby nie uszkodzić młodych, delikatnych listków.
- Czarna– najbardziej znany rodzaj herbaty. Otrzymywana jest w wyniku czterech procesów – więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia.
Oczywiście, istnieją również inne, mniej znane rodzaje herbaty, np. żółta. Jej produkcja jest nietypowa, ponieważ, aby powstała musi dojść do fermentacji nieenzmatycznej. Jak to wygląda? Zebrane liście są od razu poddane działaniu wysokiej temperatury, przez co zawarte w nich enzymy ulegają zniszczeniu. Następnie liście są poddawane czemuś, co można porównać do kiszenia kapusty, potrzebne są: wysoka temperatura i wilgoć, a liście często są prasowane podczas fermentacji. Ostatnim etapem jest suszenie, dzięki któremu herbata uzyskuje swój ciemnozielony kolor i żółty połysk.
Herbata czerwona składa się z liści poddanych częściowej fermentacji. Proces fermentacji jest przerywany, a następnie namoczone liście herbaty są przykrywane materiałem i leżą od 3 do nawet 60 lat!
6 faktów o herbacie
Legenda głosi, że początki herbaty sięgają aż 2737 roku p.n.e., kiedy to mitycznemu cesarzowi Shennongowi przypadkowo udało się zaparzć pierwszy napar z liści herbaty. Podczas, gdy pił on przegotowaną wodę wiejący wiatr spowodował, że do kubka wpadło mu kilka liści herbaty i ... oto cała tajemnica! Niezależnie od tego, czy jest to zgodne z prawdą, czy nie - jedno jest pewne - herbata to od dawien dawna jeden z najczęściej pitych przez nas napojów. Czego o nim jeszcze być może nie wiecie?
- Dobra wiadomość dla osób na diecie: herbata nie zawiera żadnych kalorii, zatem nie tuczy i można ją więc pić w dowolnych ilościach.
- Kiedy herbata po raz pierwszy pojawiła się w Anglii, można ją było kupić jedynie w aptekach.
- Laphet - to znany w Birmie przysmak, który powstaje z liści kiszonej herbaty. Jak widać - herbatę można nie tylko pić, ale również jeść!
- Herbata doskonale pomaga na poparzenia słoneczne - tanina zawarta w herbacie działa kojąco i ma antyseptyczne właściwości, których używa się w leczeniu drobnych skaleczeń i otarć.
- W Wielkiej Brytanii dostępna jest specjalna herbata dla psów. Podobno oprócz wyjątkowego smaku, ma też właściwości zdrowotne. Niestety, nie należy do najtańszych, ale czego by się nie zrobiło dla czworonożnego przyjaciela rodziny?
- Do dziś w niektórych regionach Tybetu i Mongolii herbata jest środkiem płatniczym, używanym w handlu wymiennym.
Poznaj statystki
Aby w pełni czerpać z dobrodziejstw herbaty, zaleca się wypicie 4-5 filiżanek herbaty dziennie, ale o tym być może już słyszeliście. Jednak, czy wiecie, że ... ?
113 500 000 000 litrów – ilość herbaty wypijanej rocznie przez Amerykanów.
62 000 000 000 filiżanek - tyle herbaty rocznie wypijają Anglicy.
20 000 000 000 $ - łączna wartość rynku herbacianego na świecie w 2005 roku.
3 000 000 000 filiżanek - ilość herbaty wypijana dziennie na całym świecie.
4 800 000 ton - ilość herbaty produkowanej rocznie na całym świecie.
1 275 000 ton - tyle wynosi roczna produkcja herbaty przez Chiny.
3 200 lat - ma najstarsze drzewo herbaciane na świecie.
3 000 - liczba naukowych publikacji dotyczących przeciwnowotworowych właściwości herbaty.
400 filiżanek - tyle można zaparzyż z zaledwie 1 z kilograma herbaty.
98% - Brytyjczyków przyznaje się, że chętnie dodaje mleko do herbaty.
85% - Amerykanów lubi delektować się smakiem herbaty mrożonej.
78% - udział czarnej herbaty w ogólnej konsumpcji herbaty.
42% - o tyle zmniejsza się ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego wśród osób pijących herbatę codziennie.
30% – tyllko tyle osób przyznaje się do słodzenia herbaty.
Teraz już wiesz o herbacie trochę więcej i możesz się podzielić tą wiedzą z kimś poznanym na portalu randkowym. Jeszcze nie masz konta? Zarejestruj się ZA DARMO już teraz!
Źródła:
http://www.kawa-herbata.com.pl
[nk]