Pozytywne działanie kawy
Kawa jest czymś więcej niż tylko czarną wodą. Większość ludzi pije więcej niż jedną filiżankę dziennie. W ziarnach kawy znajdują się składniki odżywcze, które dostają się do filiżanki zapażonego napoju. Kawa zawiera kilka ważnych składników odżywczych, w tym ryboflawinę, kwas pantotenowy, mangan, potas, magnez i niacynę.
Dobrze zapażona filiżanka kawy zawiera:
- Ryboflawina (witamine B2)
- Kwas pantotenowy (witamine B5)
- Mangan i potas: 3%
- Magnez i niacyna (B3)
Udowodnione właściwości zdrowotne:
Kawa może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Cukrzyca typu 2 to ogromny problem zdrowotny, który obecnie dotyka około 300 milionów ludzi na całym świecie. Jest to choroba charakteryzująca się wysokim poziomem cukru we krwi oraz odpornością na insulinę lub niezdolnością do wytwarzania insuliny. Osoby pijące kawę mają znacznie mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Badania udowodniły, że ludzie pijący więcej kawy mają o 23% do 50% mniejsze ryzyko zachorowania na tę chorobę, jedno z badań wykazało redukcję nawet o 67%.
Osoby pijące kawę mają znacznie mniejsze ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera. Choroba Alzheimera jest najczęstszą chorobą neurodegeneracyjna, najczęściej dotyka ludzi w wieku powyżej 65 lat. Obecnie nie ma jeszcze leku na Alzheimera. Istnieje kilka rzeczy, które można zrobić, aby zapobiec tej chorobie lub całkowicie jej uniknąć. Jak w każdej prewencji ważne jest przede wszystkim zdrowe jedzenie i ćwiczenia, ale picie kawy może również być bardzo skuteczne. Niektóre badania wykazują, że osoby pijące kawę mają nawet o 65% niższe ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera.
Kofeina może również zmniejszyć ryzyko zachorowania na Parkinsona. Choroba Parkinsona jest drugą najczęstszą chorobą po Alzheimerze co się tyczy demencji. Choroba ta wywołuje śmierć neuronów mózgowych. Podobnie jak w przypadku Alzheimera, nie wynaleziono jeszcze lekarstwa, zatem ważne jest skupienie się na profilaktce. Osoby pijące kawe mają znacznie mniejsze ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona, redukcja ryzyka wynosi w przybliżeniu 32-60%.
Kawa działa ochronne na wątrobę. Wątroba jest bardzo ważnym organem, który wykonuje wiele funkcji w organizmie. Częste choroby mają na nią ogromny wpływ. Istnieje wiele zagrożeń, które mogą doprowadzić do marskości wątroby. Ludzie, którzy piją więcej filiżanek kawy dziennie mają o 80% niższe ryzyko zachorowania.
Kawa sprawia, że ludzie czują się bardziej pobudzeni oraz zwiększa poziom energii. Zawiera kofeinę, środek pobudzający, który jest bez wątpienia najczęściej używaną substancją psychoaktywną na świecie. Po wypiciu kawy, kofeina jest wchłaniana do krwi a stamtąd do mózgu. Kofeina blokuje neuroprzekaźnik w mózgu, prowadząc do stymulacji. Wszystkie badania naukowe udowadniają, że kawa poprawia różne aspekty funkcjonowania mózgu.
Kawa może pomóc w szybszym spalaniu tłuszczy. Liczne badania wykazują, że kofeina może poprawić spalanie tłuszczu w organizmie i przyśpieszyć przemianę materii. Kofeina występuje w prawie każdym środku do spalania tłuszczy, który jest dostępny na rynku. Kofeina jest jedną z niewielu naturalnych substancji, które mają udowodnione działanie w spalaniu materii. Niektóre badania wykazują, że kofeina może zwiększać tempo metabolizmu o 3-11%. Inne badania naukowe wykazały, że kofeina może zwiękrzyć spalanie tkanki tłuszczowej nawet o 10%, a u osób otyłych nawet o 29%. Jednakże po długim czasie spożywania, efektywność kawy się zmniejsza.
Kawa pomaga w zwalczaniu depresji. Depresja jest zaburzeniem psychicznym, które może poważnie uprzykrzyć życie. Według badań opublikowanych w 2011 roku na Harvardzie, kobiety które piją cztery lub więcej filiżanek kawy dziennie mają o 20% mniejsze ryzyko zachorowania na depresję.
Kawa jest również doskonałą profilaktyką w walce z rakiem. Rak jest jedną z głównych przyczyn zgonów. Kawa chroni przed rakiem wątroby i jelita grubego. Rak wątroby jest podobno trzecią najczęstszą przyczyną zgonów na świecie,a rak jelita grubego czwartą. Badania wykazują, że osoby pijące kawę mają o 40% mniejsze ryzyko zachorowania na raka wątroby. Badania wykazały, że osoby, które piły cztery do pięciu filiżanek kawy dziennie miały o 15% mniejsze ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
Jak wszyscy wiemy, kofeina podwyższa ciśnienie krwi. Efekt jest stopniowy, ale znika, gdy pijesz kawę regularnie. Istnieją dowody na to, że kobiety, które piją kawę mają mniejsze ryzyko choroby serca nawet o 20%.
Podsumowanie: Kawa pomaga żyć dłużej
Osoby pijące kawę mają mniejsze prawdopodobieństwo zachorowań i dlatego mogą żyć dłużej. Niektóre z badań wykazują, że osoby pijące kawę mają mniejsze ryzyko zgonu. W dwóch bardzo obszernych badaniach udowodniono, że u mężczyzn pijących kawe ryzyko zgonu spadło o 20%, a u kobiet o 26%.
Jak przygotować idealną kawę?
Kupuj tylko świeżą kawę
Zdecydowanie najlepszą kawą jest ta świeżo zmielona. Jeśli naprawdę chcesz degustować sie smakiem dobrej kawy,nie kupuj w supermarketach, ale w sklepach specjalistycznych. Powietrze i jasne światło obniża wartość kawy. Jeśli chcesz kupować w supermarkecie, wybieraj tylko hermetycznie zamykaną kawę.
Przechowuj ziarna kawy "świeże"
Szklanka lub słoik z gumową uszczelką są najlepszym sposobem przechowywania kawy. Eksperci ostrzegają przed przechowywaniem kawy w lodówce. Lepiej jest kupować mniejsze ilości, dzięki czemu można ją przechowywać w temperaturze pokojowej. Wówczas kawa nie traci swego wspaniałego aromatu.
Wybierz sobie dobrą kawe
Najważniejszy jest wybór kawy. W sklepach specjalistycznych bardzo chętnie doradzą i pomogą znaleźć ten odpowiedni rodzaj kawy. Najlepsze są w 100% czyste ziarna kawy Arabica. Tanie alternatywy mogą zawierać kiepskiej jakości ziarna kawy.
Zmiel sam
Najlepszą kawą jest zawsze ta świeżo zmielona. Jeżeli nie masz w domu młynka, kup mieloną, ale zaparz ją ją jak najszybciej, zapach i smak będą najbardziej intensywne.
Woda
Tak, woda jest bardzo ważna jeśli chcesz żeby kawa smakowała wyjątkowo. Lepszym rozwiązaniem będzie wybranie wody z butelki, a nie z kranu. Woda z kranu zawiera śladowe ilości chloru.
Nie oszczędzaj na kawie
Standardowo do przygotowania "dobrej kawy" są potrzebne dwie łyżeczki kawy,na mniej niż 200 ml wody. Jeśli oszczędza się na kawie, nigdy nie uzyska się dobrego smaku i aromatu.
Temperatura wody
Woda, która jest zbyt gorąca wydobędzie z kawy związki chemiczne, które w smaku będą bardziej gorzkie niż przyjemne. Większość wysokiej jakości ekspresów do kawy potrafi sama regulować temperaturę wody. Prawidłowa temperatura wody do zparzenia dobrej kawy wynosi około 90 ° C.Jeśli nie wiesz jaka jest prawidłowa temperatura, to odlicz 45 sekund od momętu zagotowania się wody. Odgrzewanie lub długotrwałe gotowanie zmieni smak kawy na niesmaczny.
Czyste urządzenie
Ekspres do kawy, czajnik i wszystkie naczynia do przygotowania dobrej kawy powiny być czyste. Przynajmniej raz w miesiącu należy bardzo dokładnie wyczyścić ekspres do kawy.
Zdroj: https://authoritynutrition.com/top-13-evidence-based-health-benefits-of-coffee/
[kač]