Z miłości do zdrowia: Produkty niskokaloryczne
Eliminując słodycze z diety wcale nie masz zagwarantowanego efektu w postaci pięknej postawy. Zamiast odmawiać sobie cukru, po prostu zastąp go czymś innym.
- Zamiast cukru używaj stewii, agawy, różnych syropów (np. daktylowego), lub po prostu owoców (najlepiej suszonych).
- Słodkie pieczywo zamień na kaszę owsianą albo kuskus z dodatkiem owoców, orzechów, czy cynamonu.
- Wybierając czekoladę, zawsze decyduj się na tą z wysoką zawartością kakao.
Fit przepisy na nietuczące ciasta
W internecie aż roi się od takich przepisów! Wystarczy tylko mieć dostęp do internetu i chcieć. Poniżej zaprezentujemy wam jeden przykładowy przepis.
Składniki odmierzamy szklanką poj. 320 ml
- 280 g płatków owsianych górskich bezglutenowych (2 czubate szklanki)
- 115 g siemienia lnianego (1/2 szklanki)
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- trochę mniej niż 1/2 szklanki cukru brązowego zmieszanego z ksylitolem (lub ksylitolu)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka kokosowego
- 1 aromat waniliowy
dodatkowo:
- kilkanaście śliwek
na kruszonkę:
- 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych bezglutenowych (zmielonych lub w całości)
- 4-6 łyżek pulpy po mleku kokosowym (lub wiórków kokosowych)
- olej kokosowy
- opcjonalnie odrobina cukru
Przygotowanie:
Płatki owsiane oraz siemię lniane zmiel w blenderze kielichowym lub robocie kuchennym. Wymieszaj wszystkie suche składniki. Połącz suche składniki z mokrymi i wymieszaj. Przełóż do formy silikonowej lub tradycyjnej, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami. Rozsmaruj ciasto dosyć cienko (na ok. 1-1,5 cm). Na wierzch wyłóż połówki śliwek, jedna obok drugiej. Śliwki posyp przygotowaną kruszonką. Piecz około 45-50 minut, w rozgrzanym do 185'C piekarniku.
Fit przekąski (poniżej 100 kalorii)
Słodkie
- Jogurt z ziarnami słonecznika
- Jogurt z miodem (można dodać również odrobinę cynamonu)
- Banan z czekoladadową polewą (z rozpuszczonej gorzkiej czekolady)
- Arbuz albo inny owoc z serkiem typu cottage
- Domowe müsli z płatków owsianych, suszonych owoców i orzechów
Słone
- Ogórek lub sałatka ogórkowa
- Garść orzechów włoskich/ pistacji
- Mozarella z jabłkiem/ pomidorem
- Oliwki
- Masło orzechowe (ale nie w nadmiarze!)
Co wolno jeść bez ograniczeń?
Oto kilka przykładowych produktów, które możesz jeść w dowolnych ilościach:
Rukola
Gatunek rośliny z rodzaju kapustowatych, która ma bardzo specyficzny zapach i smak. Mówiąc krótko: musi to być miłość od pierwszego wejrzenia - albo ci zasmakuje, albo ją znienawidzisz.
Jagody
Idealnie nadają się do odtłuszczonego jogurtu.
Hummus
Czyli innymi słowy: pasta z ciecierzycy. Możesz ją kupić w sklepie, albo przygotować własną, domowej roboty. Będziesz do tego potrzebować 200gramów ciecierzycy, sok z jednej cytryny, 2-3 ząbki czosnku, trzy łyżki oliwy z oliwek i 100gramów pasty sezamkowej.
Seler
Warzywo pełne wody i błonnika.
Cytrusy
Najlepszym wyborem będzie grejpfrut, który jest doskonałym źródłem witaminy C.
Nori – prasowane algi
Czarno-zielone algi, do których zawijamy sushi.
Zdecydowałeś/łaś się na dietę z przawdziwego zdarzenia? W takim razie najlepiej zrobisz, jeżeli zwrócisz się z tym o pomoc do specjalisty- dietetyka. Możesz go znaleźć przez internet, albo ord razu wybrać się do jakiegoś w swoim mieście Warszawie, Gorzowie Wielkopolskim, Bydgoszczy lub Katowicach.
[kač]