Z miłości do zdrowia: Witaminy na wiosnę!
Kalendarzowa wiosna zawitała do nas całkiem niedawno, ale tak naprawdę pierwsze oznaki jej obserwujemy już od początku marca. W tym czasie nasz organizm musi stoczyć ciężką batalię. Być może zauważyłeś u siebie ciągłe zmęczenie i zwiększenie apetytu. To wszystko dlatego, że nasze ciało w okresie wiosennym musi uporać się ze spadkiem odporności, niedoborem witamin, soli mineralnych oraz spadkiem dobrego samopoczucia. A skąd ten większy apetyt? Nasz organizm musi poradzić sobie z zarazkami, dlatego też gromadzi większe zasoby energii do pracy w trudnych warunkach.
Jakich witamin nam brakuje?
Wszyscy dobrze wiemy, że druga fala zachorowań przypada na marzec. To nie przypadek. Bezpośrednią przyczyną wielu chorób są wirusy i bakterie, a tych niestety nie brakuje w okresie przesilenia. Dobrze odżywiony organizm będzie mógł się odpowiednio obronić przed wtargnięciem chorobotwórczych drobnoustrojów. Niedobór witamin i energii otrzymywanej z pożywienia ułatwia bakteriom przeniknięcie do wnętrza i tworzenie ognisk zapalnych. Jak więc poradzić sobie z objawami przesilenia wiosennego? Wzbogać swoją dietę o składniki, których o tej porze roku naszemu organizmowi brakuje najbardziej. Do tych najważniejszych zaliczamy:
- witamina A, E, C,
- żelazo,
- cynk,
- niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe,
- witamina D, czyli witamina słońca,
- magnez.
Aby mieć pewność, że nasz organizm będzie mieć podczas przesilenia wszystko, czego potrzebuje musimy zacząć jeść między innymi: ryby, jajka, mięso, pestki dyni, warzywa – surowe i kwaszone. Pamiętajmy również o produktach zawierających naturalne antybiotyki, takich jak: czosnek, cebula, chrzan i rzeżucha.
Skąd wiosną czerpać witaminy?
Warzywa i owoce to cenne źródło witamin. Przygotowywuj je tak, aby nie straciły wartości odżywczych.Jak? Przede wszystkim wybieraj świeże i dojrzałe produkty. Kiedy będziesz już w domu, nie musisz ich obierać, ponieważ to właśnie tuż pod skórką znajdują się największe ilości składników mineralnych i witamin.
Oczywiście przed rozdrobnieniem pamiętaj o tym, aby je umyć, ale ostrożnie, bowiem moczenie i płukanie pokrojonych owoców i warzyw także powoduje wypłukiwanie cennych składników: witaminy C, kwasu foliowego i składników mineralnych. Czego nie obierać? Na przykład młodej marchewki, wystarczy dokładnie ją wyszorować szczoteczką, opłukać i zjeść jako przekąskę albo zrobić z niej zdrowy sok, bez dodatku cukru.
Warzywa i owoce chroń przed nadmiernym światłem, najlepiej kroić je tuż przed spożyciem lub przechowywać w lodówce. Specjaliści polecają też duszenie warzyw albo gotowanie ich na parze, ponieważ zapobiega to utracie składników odżywczych.
Przesilenie wiosenne a niedobór witamin
Przesilenie wiosenne jest również związane ze spadkiem nastroju i formy. Nie jest tajemnicą, że zimą zazwyczaj mniej się ruszamy, a oprócz tego mamy też ograniczoną dawkę promieni słonecznych. Dlatego warto jest w tym okresie więcej się ruszać i ćwiczyć. Sport pomoże przywrócić równiowagę w organizmie.
Odpowiednia porcja ruchu sprawi, że poczujesz się lepiej i poprawisz swoją kondycję. Zamiast siedzieć na kanapie i podjadać wybierz się na spacer lub zacznij ćwiczyć. Rób to, co sprawia ci radość! Zrobiło się już trochę cieplej, wyciągnij więc rower z garażu i wybierz się na pierwszą w tym roku przejażdżkę. Ruch na świeżym powietrzu dodatkowo dotlenieni cały organizm, poprawi kondycję sercowo-naczyniową, usprawni mechanizmy odpornościowe i obniży poziom stresu.
Uwaga! Pamiętaj, aby dostarczyć organizmowi odpowiednią dawkę magnezu! Pomoże ci on zneutralizować stres w naturalny sposób.
Chcesz wybrać się na przejażdżkę rowerową albo na spacer, ale nie masz z kim? W takim razie zarejestruj się ZA DARMO na naszym portalu randkowym i umów się na pierwsze spotkanie już dziś!
[Lil]