Z miłości do zdrowia: Życie na słodko-słono
Nie tak łatwo udzielić odpowiedzi na to pytanie. Człowiek nigdy nie konsumował tyle soli i cukru, co obecnie. I choć oba te składniki są nam potrzebne, to należy pamiętać, że ich spożywanie powinno mieć też swoje granice.
Sól
Ile soli możemy spożywać?
Zalecana przez WHO dzienna dawka sodu powinna być mniejsza niż 2 gramy, co odpowiada mniej niż 5 gramom soli (1 łyżeczka). Najprawdopodobniej przekroczysz tę dawkę już podczas śniadania, a to nawet nie wspominamy o obiedzie, przekąskach, kolacji i ewentualnych dodatkach, takich jak: chipsy, paluszki, czy słony popcorn.
Jak poznać, że jemy za dużo soli?
Jednym z najważniejszych zadań sodu w naszym ciele jest regulacja nawodnienia. Kiedy dostarczamy go naszemu organizmowi zbyt wiele dochodzi do zatrzymywania wody w organizmie. Zastanawiasz się, jak to możliwe, że spodnie, które jeszcze wczoraj były dobre, dzisiaj są już za ciasne? Istnieje duże prawdopodobieństwo, że jest to spowodowane zatrzymywaniem wody i związanymi z tym opuchnięciami. Możesz w ciągu nocy przybrać nawet kilka kilogramów, jeśli poprzedniego wieczora zjadłeś większą ilość soli.
Jakie mogą być skutki diety zawierającej zbyt wiele sodu?
Mowa tutaj przede wszystkim o długotrwałych skutkach. Spożywanie zbyt dużej ilości sodu może bowiem wywołać wiele problemów zdrowotnych. Częste bóle głowy i kamienie nerkowe to tylko początek długiej listy chorób. Z biegiem czasu może pojawić się też nadciśnienie. Pamiętajmy, że wysokie ciśnienie krwi jest jedną z najczęstszych przyczyn zgonu.
Co można z tym zrobić?
Aby twoje ciało odzyskało równowagę, nawadniaj je czystą wodą i jedz produkty, które są dobrym źródłem potasu. Potas pomaga obniżyć ciśnienie krwi i utrzymać go na zdrowym poziomie. Oczywiście, nie oznacza to, że należy zajadać się bananami i arbuzami od rana do wieczora (choć oba te owoce zawierają ogromne ilości tego minerału). Kieruj się zasadą: wszystkiego z umiarem.
Jak ograniczyć spożycie soli?
Na początek zacznij zwracać większą uwagę, na to co jesz. Czytaj etykiety kupowanych produktów i sprawdzaj zawartą w nim ilość sodu. Jeżeli gotujesz obiad samemu, znajdź sposób, jak dodać potrawom smaku bez nadmiaru soli. Wypróbuj: czosnek, cebulę lub jeśli lubisz ostre potrawy - pieprz kajeński oraz czerwony. Pomocne będą również sok z cytryny i ocet. Przekonasz się, że z czasem nie będziesz już mieć potrzeby solenia potraw.
Cukier
Nadmierne spożywanie cukru może skutkować wystąpieniem kamienia nazębnego, zwiększonym poziomem triglicerydów, cukrzycą typu 2-ego oraz chorobami serca.
Ile cukru możemy spożywać?
Na początku należy podkreślić, że mowa tutaj o środkach słodzących (cukier biały i trzcinowy, miód, syrop klonowy, cukier kokosowy), a nie naturalnych cukrach zawartych w produktach mlecznych i owocach.
Najnowsze badania wykazały, że człowiek powinien konsumować mniej niż 10 % kalorii z środków słodzących. Zatem jeśli dziennie dostarczasz organizmowi 2000 kalorii, oznacza to, że dziennie możesz zjeść około 13 łyżeczek środka słodzącego.
Co się stanie, kiedy przestanę jeść tyle słodkiego?
Zwiększony (chwilowo) apetyt
Jeśli przywykłeś do podjadania słodkiego po obiedzie, możesz z początku mieć problemy z odzwyczajeniem się. Być może będziesz mieć wrażenie, że masz jeszcze większą ochotę na słodkie. Bez obaw, to minie. Po pewnym czasie męcząca potrzeba jedzenia słodyczy zniknie. Najważniejsze to być wobec siebie asertywnym i mieć świadomość, że na końcu tego tunelu jest światło.
Mniejsza ilość cukru we krwi = więcej energii i poprawa nastroju
Mniejsza ilość cukru we krwi może (paradoksalnie) sprawić, że będziesz mieć więcej energii. Cukier co prawda dostarcza szybkiego „kopa”, ale jego efekt nie jest długotrwały. Kiedy zredukujesz ilość zjadanego cukru, przestaniesz też mieć problemy z koncentracją, zmęczeniem i sennością. Poprawie ulegnie zatem również twój nastrój.
Same plusy dla twojego zdrowia
Twoje serce na pewno podziękuje ci za zmniejszenie ilości cukru w diecie. Dorosły człowiek, który dostarcza 17-21% dziennych kalorii z środków słodzących, zwiększa u siebie aż o 38% ryzyko wystąpienia choroby serca, w porównaniu z osobami, których kalorie z środków słodzących wynoszą zaledwie 8%. Duża ilość spożywanego cukru przyczynia się też między innymi do otyłości i powstawania złego cholesterolu we krwi.
Jak sprawić, aby stało się to możliwe?
Nie musisz (czy wręcz nie powinieneś) odstawić cukru całkowicie z dnia na dzień. Zacznij stopniowo. Jeśli dziennie wypijałeś całą butelkę coca-coli postaraj się ją sobie rodzielić na dwa dni, następnie na trzy, itd.
Zredukuj dodawanie cukru do potraw
Słodzisz kawę? Zamiast cukru dodaj odrobinę cynamonu. Zaś do swojej owsianki możesz dodać owoce lub gałkę muszkatołową.
Owoce – twój najlepszy przyjaciel
Jeśli kochasz słodycze, to owoce powinny stać się twoim najlepszym przyjacielem. Zawierają naturalny cukier, który pomoże ci pozbyć się ochoty na słodkie. Oprócz tego są doskonałym źródłem witamin i błonnika.
Uwaga! Cukier!
Cukier znajduje się w wielu produktach, w których byś się go nie spodziewał, takich jak chleb, czy sos do spaghetti. Czytaj etykiety opakowań i upewniaj się, że dany porodukt lub jedzenie zawiera minimalną ilość środków słodzących. Zawsze wybieraj produkty z ich najniższą zawartością. Ty na pewno nawet nie poczujesz żadnej różnicy, za to twój orgaznim już tak.
Dbaj o swoje zdrowie i pamiętaj, że wszystko jest dobre, ale z umiarem. Możesz też w sprawie diety poradzić się ze specjalistą w twoim mieście, np. Krakowie, Poznaniu, Szczecinie, czy Opolu.
[Lil]
Źródło: