Zakochaj się w owocach lata
Jeżyna
Słodki, soczysty letni owoc, który smakuje wspaniale zarówno świeży, jak i suszony. Jeżyny możesz jeść bez niczego, albo dodać je do sałatki. Są doskonałym źródłem potasu, błonnika i witaminy C. Jeżyny dbają o naszą odporność i usuwają z ciała toksyny. Można powiedzieć, że są czarnym złotem, który dzięki wysokiej zawarości witaminy C, skutecznie potrafi uporać się nie tylko z grypą, ale według najnowszych badań, pomaga też w leczeniu raka.
Ananas
Słodki owoc prosto z tropików, który jest nieodłącznym składnikiem każdego letniego smoothie, czy soku. Ananas pomaga w trawieniu białka i usuwaniu zakrzepów żylnych. Należy do grupy tzw. super żywności, która ma działanie przeciwzapalne. Może pomóc w zmniejszeniu opuchlizny i utrzymaniu pięknej figury.
Mango
Mango to doskonały sposób na pozbycie się ochoty na coś słodkiego. Oprócz tego zawiera błonnik, magnez, antyoksydanty i żelazo. Jest zatem idelanym pożywieniem dla tych, którzy mają niedobór żelaza i cierpią na anemię. Mango pomaga również w lepszym trawieniu. Możesz go jeść w całości lub zrobić z niego smooothie.
Marchewka
Marchewka sprawi, że twoja skóra będzie miała piękny, brązowy kolor. Jest źródłem betakarotenu i prostych węglowodanów. A czy wiesz, że istnieje czarna marchewka ( zwana też fioletową), która jest jeszcze lepsza? Fioletowe marchewki mają te same właściwości, co klasyczne marchewki, ale zawierają więcej przeciwutleniaczy. Mogą być smaczną przekąską, ponieważ są słodkie i mają działanie odmładzające.
Figi
To owoce, które są bogatym źródłem potasu. Możesz je dodawać do sałatek, płatków owsianych oraz podjadać bez niczego, jako zwykłą przekąskę. Figi składają się w większości z węglowodanów i wody, ale posiadają również witaminy A, B, C oraz błonnik. Pomagają odbudować mikroflorę w jelitach.
Brzoskwinie
Owoce zawierające ważne składniki odżywcze, takie jak witaminy A i C, potas i żelazo. Jedna średniej wielkości brzoskwinia zawiera prawie 2 gramy błonnika. Zawiera beta karoten, który pomaga zachować skórze świeżość.
Papryka
Wszystkie odmiany zawierają kapsaicynę, czyli naturalny środek przyśpieszający metabolizm oraz alkaloid roślinny, któremu papryka zawdziędza swój pikantny smak. Możesz paprykę dodawać do sosów, sals, piec ją na grillu lub nadziewać. Paprykę możesz uprawiać sam, w swoim domu.
Arbuz
Arbuz to ulubiony letni owoc większości ludzi. W 90% składa się z wody, zawiera bardzo mało kalorii, za to ogromną ilość witamin C i B. Regularne spożywanie arbuza sprawi, że będziesz mieć zdrowsze paznokcie, skórę i włosy. Arbuz podczas upalnych letnich dni jest niczym ożeźwiająca kolorwa lemoniada... tyle tylko, że pełna pestek.
Banany
Banany zawierają bardzo mało błonnika i opornej skrobii, a oprócz tego pomagają przy odchudzaniu. Nie powinno ich zabraknąć w twojej diecie. Są doskonałym źródłem potasu, który musisz wciąż uzupełniać. Ciało wypoci ogromne ilości potasu podczas ćwiczeń, ale nie tylko, pocimy się przecież także w trakcie upalnych dni.
Latem nie musisz się obawiac, że przytyjesz, jeżeli będziesz pamiętać o podstawowych zasadach zdrowego odżywiania. Jeżeli nie jesteś czegoś pewnien, zawsze możesz zwrócić się o pomoc do specjalisty w twoim mieście – w Warszawie, Wrocławiu, Kielcach, Rzeszowie, czy Szczecinie.
[kač]